Планиран ръст на собствените приходи от 3,5 % Общински съвет Банско гласува бюджета на общината на своето първо заседание през 2017 г.

Планиран ръст на собствените приходи от 3,5 % Общински съвет Банско гласува бюджета на общината на своето първо заседание през 2017 г.

С планиран ръст на собствените приходи от 3,5 % Общински съвет Банско гласува бюджета на общината на своето първо заседание за тази година. Финансовата рамка на нашата община предвижда увеличение на приходите от туристически данък и данък недвижими имоти като следствие от водената стриктна финансова дисциплина.
През последните години постигаме постоянен ръст на събраните местни данъци и такси, без това да означава тяхното увеличение. Значителен дял от собствениците на имоти в Банско са чужденци. За тяхно улеснение и за да им спестим банковите такси, въвеждаме виртуален ПОС терминал, с който могат да заплащат задълженията си от личния си компютър, без да се налага да посещават банките.
Бюджетът е не само разчет на приходи и разходи, той задава финансовите параметри на политиката на общината. Продължаваме да отделяме средства за поддържане на качествено образование и сигурност, сред приоритетите ни също са достъпните социални услуги, обхващащи широк спектър от нуждаещи се. За обществената трапезария, социален патронаж и грижа за лицата в неравностойно положение са предвидени 1,312 милиона лева, от които 434 хиляди лева общинска субсидия. За спортните клубове и мероприятия ще бъдат предоставени 775 хиляди лева, а за реализиране на културната ни програма – 560 хиляди лева. Едновременно с това предвиждаме да инвестираме средства за опазване на околната среда – кандидатствахме с два проекта по Програма ИНТЕРРЕГ Балкани – Средиземно море, пилотно въвеждане на електромобили с обществени цели и управление на въздуха. Не спираме да влагаме и в подобряването на градската среда и инфраструктурата. Ще продължим с пълното обновяване на една от централните улици – търговската ул. „Пирин“, по която предстои работа по втория участък. Ще довършим и третия, най-малък етап от ул. „Гоце Делчев“, която вече се оформи като любимо място за игра и разходка на жителите и гостите на Банско. Едновременно с нейното изграждане ще бъде рехабилитирана каменната ограда на намиращото се в съседство Начално училище. Предвидили сме средства за ремонт и поддръжка на училищната инфраструктура, както и на сградите, част от Музеен комплекс – Банско. Ще продължим с обновяването на уличните платна и тротоарите, а в Добринище ще бъдат основно асфалтирани и с подменен водопровод улиците „Бачо Киро“, „Васил Априлов“ и „Васил Левски“. Ще бъде изографисана също и църквата „Св. Богородица“. За тази година е планирано обновяването на столовата в основното училище. Така учениците в Добринище ще могат, както своите връстници от Банско, да се хранят в чиста и приятна обстановка.
По време на заседанието бе приета структурата на общинска администрация Банско, която предвижда увеличение на числеността й с една бройка, предназначена за обслужването на нов туристически-информационен център в град Добринище. Съветниците одобриха също отчета за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за изминалата година, както и Програмата за управлението й за 2017 г.

Източник: Георги Икономов (Facebook)

ЕКСКЛУЗИВНА СЕЛЕКЦИЯ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПРОДАЖБА В БАНСКО НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ!

Join The Discussion

Compare listings

Compare