Олимпийските шампиони от Сочи идват в Банско за Световната Купа по Сноуборд

Олимпийските шампиони от Сочи идват в Банско за Световната Купа по Сноуборд

Елитът на световния сноуборд пристига в Банско за участие в първата в история Световна купа в тези дисциплини в България, стана ясно на днешната финална пресконференция в София. Преди 10 г БФСки организира перфектно Световната купа по сноуборд – Биг Джъмп в центъра на София, която бе гледана наживо от над 10 000 зрители и милиони по целия свят.

 

Участниците в паралелния гигантски слалом (мъже и жени) в Банско са 100, а същата е бройката и на тези от спринткроса. С тях пътуват и 100 човека, треньори и обслужващ персонал. Журналистите акредитирани до момента са над 100.

 

В Банско са всички действащи олимпийски шампиони в дисциплините от последните зимни игри в Сочи 2014. При мъжете личат имената на двукратния златен медалист в паралелните дисциплини Вик Уайлд (Русия). При дамите тук са шампионката от Сочи в паралелния гигантски слалом Патриция Кумер (Швейцария) и тази в паралелния слалом Юлия Дулмовиц (Австрия). Безспорната №1 в последните години Ева Самкова (Чехия), олимпийска шампионка в сноубордкроса от Сочи 2014. В Банско идва и златния медалист от Сочи в сноубордкроса при мъжете Пиер Волтие (Франция). Джейзи Джей Андерсън, олимпийски шампион ПГС от Ванкувър 2010 също ще се състезава в Банско. Като треньор на Канада в СБХ идва Маел Рикер, олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 България ще бъде представена от големите си звезди Радослав Янков, носител на Световната купа в паралелните дисциплини за сезон 2015/16, както и Александра Жекова – пета от олимпиадата в Сочи в сноубордкроса, Европейска шампионка в паралелните дисциплини за 2006 г и трикратна победителка в стартовете за Световната купа в сноубордкроса.

ЕКСКЛУЗИВНА СЕЛЕКЦИЯ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПРОДАЖБА В БАНСКО НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ!

 

Третият български участник ще е Теодора Пенчева, която ще кара в паралелните дисциплини.

 

Цеко Минев: “Положихме страхотни усилия за тези стартове”

 

Отново дойде времето на зимата и отново имаме поредно голямо събитие в България, заяви на пресконференцията президентът на БФСки Цеко Минев. – Този път предизвикателството е много по-различно, защото за първи път правим световна купа в сноуборда в тези две изключително атрактивни дисциплини в които в последните години България има много сериозни успехи в лицето на Сани Жекова и Радо Янков. Именно заради това си заслужаваше всички усилия, ние като федерация положихме, за да лобираме пред световната федерация по ски, за да вземем домакинството на проява от такъв ранг. Интересът към това събитие е изключително голям. Целият световен елит и при мъжете, и при жените идва в България. Всички трябва да подгрепяме горещо нашите звезди Радо и Сани за едно велико представяне пред родна публика. Желанието ни като организатори е да постигнем нивото, което имаме в при реализирането на стартовете в алпийските ски. Полагаме страхотни усилия това да се случи и в сноуборда. Именно със стартовете в Банско всички ще си сверят “часовниците” преди шампионата на планетата в Испания през март”.

 

Проф. Дашева: “Държавата ще подкрепя състезания от висок ранг в спортове, в които имаме шампиони”

 

Гост на пресконференцията бе и новия служебен министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.
“Държавата ще подкрепя състезания от висок ранг, в които България има шампиони и спортисти от световна величина”, заяви министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева на пресконференцията. Спортният министър определи състезанието като изключително важно за развитието на зимните спортове у нас и утвърждаването на България като перфектен домакин на състезания от такъв висок ранг.

 

Проф. Дашева подчерта, че е горда от факта, че нашите звезди в сноуборда Радослав Янков – носител на Световната купа в паралелните дисциплини за сезон 2015/2016 г., и Александра Жекова – пета от олимпиадата в Сочи в сноубордкроса, които са нейни студенти, ще имат възможността да бъдат домакини на предстоящите стартове и да поканят най-големите имена в този спорт у нас.

 

Радо Янков: “Обещавам да дам всичко от себе си”

 

“Дойде времето и за Световна купа в България. Вчера се шегувахме с треньора ми, че за пръв път ще мога да посрещна световния елит като домакин и да карам пред родна публика. Обещавам да дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам хората с успех”, заяви носителят на Световната купа в паралелните дисциплини Радослав Янков на днешната официална пресконференция за стартовете в Банско. “Има напрежение, има тръпка и няма да крия, че емоцията е доста голяма”, разкри Янков и добави, че двамата със Сани Жекова разчитат на силната подкрепа на публиката.

 

Джоко: “Надявам се на добра подкрепа от феновете”

 

Треньорът на Радо – Георги Атанасов-Джоко благодари на БФСки и ММС, че са сбъднали мечтата на българските сноубордисти страната ни да стане домакин на стартове за Световната купа.

 

“За нас е голяма чест и отговорност да участваме в тези стартове. Ние винаги сме се старали да се подготвяме максимално добре. Сега е изключително важно за нас как ще се представим в Банско. Вече имахме възможност да направим няколко тренировки в Банско. Пистата е изключително добре подготвена. Готови сме да покажем това на което сме способни. Благодаря за отличната организация и се надявам на добра подкрепа от феновете, заяви Джоко.

 

Валентин Стефанов: “Може да започнем стартовете веднага”

 

“Пистата е готова и още днес може да започнем състезанията, коментира Валентин Стефанов, директор на трасета за Световната купа в Банско. – Остава ни само да сложим старта. Дано на състезателите им хареса твърдостта. Ние сме си говорили доста с Радо и Джоко за това колко да е твърда пистата. Мисля, че направихме най-доброто. По отношение на спринткроса ни остава да направим последните 2 скока иначе пистата е готова. Фотографите да си сложат големите обективи, защото последния скок ще е с дължина около 55 м”, допълни Стефанов.

 

Георги Бобев: “Всички са добре дошли в Банско”

 

“В петък събота и неделя в сърцето на Пирин ще звучат родопски гайди, започна шеговито своето изказване пред медиите Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки. – Има огромен интерес към стартовете от родното място на Радо – град Чепеларе. Имаме готовност да поемем около 10 000 зрители във финалната зона на Бъндеришка поляна. Благодаря на Министерствота на младежта и спорта, на нашите спонсори и на Община Банско за много сериозната подкрепа, която ни оказват и за тази Световна купа. Предвидили сме и много забавления за феновете извън състезателната програма. Очакваме и много деца, защото тогава започва междусрочната ваканция. Всички са добре дошли на стартовете в Банско. Радостното за нас е и много сериозното българско участие в тези стартове. Очакваме разбира се на Бъндеришка поляна най-гласовити да са фен клубовете на Радо и Сани. Очаквани един дълъг и надявам се успешен уикенд. Световната купа в Банско е единствения формат през сезона в който са комбинирани 3 старта на едно място. Медийното присъствие ще е доста сериозно. До момента 13 телевизии са заявили, че ще излъчват пряко и на запис състезанията по целия свят, а това е една огромна реклама за България. Сред телевизиите, които ще излъчват пряко от Банско е водещата китайска CCTV. Стартовете ще бъдат излъчвани пряко в Русия и в Европа, чрез Евроспорт. България ще може да види всичко най-интересно от трите старта, чрез програмите на БНТ. Отговорността за нас като домакини, за престижа на България е много голяма. Надявам се и този път да се справим успешно, както сме го правили и досега”.

ЕКСКЛУЗИВНА СЕЛЕКЦИЯ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПРОДАЖБА В БАНСКО НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ!

Иван Обрейков: “Банско е винаги готов за състезания”

 

Ски център Банско от 14 години е готов да приеме всякакъв вид състезания. 2017-а е поредната година в която приемаме Световна купа. Подготовката за тези стартове коства много усилия, както на нас като домакини, така и на федерацията, на общината на доброволците. Хиляди кубици сняг бяха направени, за да може трасетата да на са световно ниво. Надявам се всички да оценят това. Освен феновете на сноуборда стартовете ще бъдат наблюдавани от хиляди туристи, които са в Банско в момента. Четири писти ще бъдат затворени по време на стартовете. Две за състезанията и две за тренировки”, коментира пред медиите.

 

Двете трасета се подготвят от 140 човека под ръководството на шефа на състезанието Виктор Гичев. В групата са и 31 военни от 101-и Алпийски батальон. Директор на пистите е Валентин Стефанов, който идва директно от Пьончанг, където отговаря трасетата за алпийските ски за олимпиадата през 2018-а година. Стефанов е неизменен директор на състезанията в Световните купи в алпийските ски в Банско и на Световната купа по сноуборд- Биг Джъмп, която се проведе в София през 2007 г.

 

Писта “Томба” ще приеме стартовете в паралелните гигантски слаломи. Дължината на трасето е 500 м. Спринткросът ще се проведе на писта 9А, като финала ще е един с този на писта “Томба”. Неговата дължина е 330 м, като има направени скокове, които достигат до 40 м.

 

Първи в Банско на 30 януари пристигат състезателите в спринтркоса, а ден по-късно идват и тези в паралелните дисциплини. На 31-и януари ще се проведе тестът на трасето от състезателите. 1 февруари е ден за първите официални тренировки. На 2 февруари ще се проведе квалификацията в спринткроса, като в нея всеки ще кара сам. За финалите на 4 февруари се класират първите 48 мъже и 24 жени. Световната купа в Банско се провежда с подкрепата на генералните спонсори Мтел, Fibank, Generali. Samsung и Audi. От Мтел са подготвили много изненади за гостите в специално изградената Фън зона по време на световната купа, която ще се намира на Бъндеришка поляна.

ЕКСКЛУЗИВНА СЕЛЕКЦИЯ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПРОДАЖБА В БАНСКО НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ!

Източник: standartnews.com

Join The Discussion

Compare listings

Compare